260 poze   64079 vizite

1 - Inmultirea crizantemelor prin butasi

Cea mai simpla operatiune in materie de gradinarit este inmultirea crizantemelor. Daca ai mai multe soiuri in gradina ta si daca acestea sint bine dezvoltate datorita virstei lor, poti sa le inmultesti atit de mult incit nu vei mai avea loc unde sa le plantezi. Eu folosesc acest procedeu de cca doi ani si pot spune ca mi-a adus reale satisfactii. Singurele probleme pe care le am sint cele legate de udarea acestora pe perioada cind sint la inradacinat si iarna, care imi distruge o mare parte dintre ele si etichetele lor.
Inumltirea o fac incepind cu luna mai, cind plantele incep sa fie bine dezvoltate si continua pe toata perioada anului. Recoltarea butasilor o fac in general dimineata sau in restul zilei, in zilele noroase sau ploioase. Eu aleg pentru butasi virfurile plantelor de cca 7, 8…10 cm, in functie de soi, astfel incit la virf pe linga mugurele central, sa fie insotit de cca doua frunze in crestere sau aproape mature. Daca in momentul recoltarii virful este insotit de mai multe frunze, frunzulite sau muguri de flori, acestea se indeparteaza cu atentie fara a produce rani tulpinii plantei. Cu ajutorul unei lame de cutter sau de ras, execut o taiere la 45 grade a tulpinii viitoarei plante la cca 3..4 cm sub frunze. Aceste dimensiuni sint relative si sint in functie de soiul plantei si de tipul alveolei tavii ce urmeaza a fi folosit.
Tavitele folosite de mine sint cu alveole de 4 x 4 cm pe care le umplu cu pamint din cel care se vinde la saci in spermareket. Am incercat sa folosesc turba, dar nu prea am fost multumit de modul cum se facea plantarea. Se pare ca greseala imi apartine, deoarece nu am pregatit corect substratul de turba. Sincer, va recomand pamintul negru, deoarece mi-a functionat intotdeauna bine. Cu ajutorul unui obiect ascutit, se face o gaura in centrul alveolei, se va introduce acolo butasul recoltat si pregatit, dupa care se va apasa pamintul in jurul acestuia. Operatiunea se repeta pina la terminarea intregii recolte.
Hormonul de inradacinare nu este obligatoriu, dar daca il folositi va creste sansa unei inradacinari rapide. In primul an, cind am facut primul test, nu am folosit si am avut un grad de inradacinare de peste 90%. De anul trecut am inceput sa folosesc Incit, cumparat de pe internet, pentru siguranta. Personal cred ca folosirea hormonului este doar pentru marirea sanselor de reusita, decit a fi strict necesar pentru inradacinare. Va garantez 100% ca merge si fara acesta.
Udarea se face dimineata si seara prin pulverizare sau cu ajutorul unei stropitori. De retinut este ca in primele zile deoarece plantele nu au radacina se vor hranii prin intermediul frunzelor, deci pulverizarea apei le ajuta foarte mult. Primele trei zile plantele vor sta pleostite, dar din zilele urmatoare acestea isi revin si pe zi ce trece devin tot mai vesele. Procesul de inradacinare dureaza cca 30…45 de zile si dupa aceasta perioada pot fi plantate definitiv in gradina dvs. Nu uitati sa le udati si cind se vor dezvolta in inaltime sa rupeti virfurile acestora. Aceasta va face ca planta sa dezvolte in dreptul fiecarei frunze aproape de virful rupt, noi tulpini si implicit mai multe flori pe viitor.
Citeva observatii personale. Recoltarea se poate face apropa pe toata durata anului, dar cu cit toamna este mai aproape cu atit lungimea viitoarei plante este mai mica si sansa acesteia de a mai inflorii. Eu pun la inradacinat butasi si toamna, doar strict pentru a multiplica planta respectiva si de a o avea in gradina anul urmator, nicidecum pentru flori.
Daca planta este valoroasa, este unica, folosesc pentru butasi inafara de virf si bucati de tulpina cu cite doua, trei frunze. Daca acestea inradacineaza, de la baza fiecarei frunze pleaca tulpina viitoarei plante. Procesul l-am testat pe crizantemele Spider alb si lime.
Butasii inradacinati plantati in gradina se vor dezvolta rapid in noi plante. Pentru a crea flori mari nu se vor lasa ramuri laterale, astfel ei trebuiesc copiliti. Si din contra, pentru dezvoltarea pe orizontala a tulpinei este necesara ruperea virfurilor cind acestia au cca 5 frunze. Virfurile rupte le puteti pune in continuare la inradacinat, asigurindu-va astfel multiplicarea acestora pentru anul viitor. Pentru ‘piticirea’ acestora am folosit doua metode: retardant si ciupirea virfurilor acestora. Ca retardant am folosit Cyocel. Daca nu aveti timp sa replantati virfurile, puneti-le in pamint intr-un loc umed din gradina dvs si o sa aveti surprize placute.
Cit de importanta este udarea? Personal cred ca este cea mai importanta, dar anul acesta din nevoie sint obligat sa le ud o data la doua zile. Dupa ce am pus butasii la inradacinat, i-am udat bine si am plasat tavita la umbra unui gutui batrin, singurul loc unde nu ajunge direct lumina soarelui. Dupa cca trei saptamini toate tavile arata deosebit de bine, plantele crescind in inaltime. Din experienta proprie plantele cu flori mari nu traiesc mai mult de doi ani, poate gresesc. Ori iarna le vine de hac, ori radacinile devin lemnoase si pier. Nu am reusit sa inteleg care este cea mai buna metoda de pastrare a acestora peste iarna: in pamint, musuroite sau mulcite, sau in beci in lazi. Mai am multe de testat si invatat.
Ar fi multe de spus si discutat pe tema acestora, fiecare dintre noi avind mai multa sau mai putina experienta.
Sper sa ne o impartasim reciproc.
mod_20150513_093000
mod_20150513_093000
mod_DSCN7922
mod_DSCN7922
mod_20150513_093000
mod_20150513_093000

Comentarii album • 10
LTeodora 26 septembrie 2018  
Credeti ca aceasta metoda de inmultire, prin butasire, se poate aplica si tufanicilor ??? Multumesc mult pentru toate informatiile !
Raportează
eugenemeric 3 noiembrie 2019  
Eu cred ca da. In fond tufanicile (dumitritele) sunt tot un soi de crizanteme. :)
Raportează
Florina 3 noiembrie 2017  
Cea mai amanuntita si clara explicatie a unui procedeu de butasire..!
O informatie interesanta pentru mine este si despre acest Cyocel care le pastreaza pitice.
Raportează
anamuzsnoi 16 iulie 2017  
in beci rezista ,asa le tineam si eu cu ani in urma dar acum nu m/ai am spatiu asa ca am renuntat la ele.lumina f putina si racoare la fel.beciul are un geam mic prevazut cu un fel de tabla cu gauri mici prin care intra aerul si lumina
Raportează
leonora 19 iunie 2015  
In primul an le-am scos din pamant,din lipsa de lumina si racoare cateva s-au dus,anul trecut le-am lasat in pamant acoperite cu pet de 5 litri,si musuroi pe langa ele,2 sau 3 le-am pierdut,majoritatea s-au dezvoltat frumos,anul asta la fel fac cu pet.
Raportează
ywar2 19 iunie 2015  
Nu stiu exact cum sa procedez. M-am gindit sa incerc sa le scot din pamint si sa le pun in ladite in beci. Asta toamna am musuroit bine niste crizanteme si tot s-au uscat. Trebuie gasita o solutie.
Raportează
leonora 19 iunie 2015  
Cum nu am beci,la iarna tot afara vor fi cu pet deasupra si musuroi pe langa.Cred ca majoritatea le scot din pamant si le tin la lumina si o temperatura cat sa nu degere,ca sa aiba pentru anul urmator butasi de vanzare...
Raportează
Crizantemele 28 octombrie 2015  
Le puteti acoperii si cu frunze de dud daca aveti....oetoda folosita de bunica mea
Raportează
ywar2 29 octombrie 2015  
Sint hotarit sa mut o parte din ele in beci. Am o gramada de 'dubluri', asa ca merita sa risc. Cit de curind am sa postez si poze.
Raportează
leonora 29 octombrie 2015  
N-am frunze de dud,dar functioneaza metoda cu pet,cele doar cu musuroi au degerat.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.